Houtwolplaten

Werken met Houtwolplaten

Houtwolplaten

Houtwol isolatie

Isoleren met houtwol is een ecologische manier van isoleren. Het materiaal is afkomstig van duurzaam beheerde bossen en het het is later ook weer volledig te recycleren volgens het ‘cradle to cradle’ principe. Houtwol heeft een hoge warmte-opslag capaciteit, is damp-open en heeft ook goede geluidsisolerende eigenschappen.

Wat is houtwol

Houtwol isolatieplaten worden gemaakt van Noord-Europees sparrenhout. De dunne houtvezels worden in de fabriek gemengd met een natuurlijk bindmiddel en andere additieven (zoals een waterafstotende stof). Daarna wordt de houtpap samengeperst tot een houtwolplaat en in een oven uitgedroogd. Het productieproces varieert naargelang het soort houtwolplaat, de dikte en de gewenste eisen die er aan het materiaal gesteld worden.

Soorten houtwol platen geschikt om te isoleren

Er zijn twee soorten houtwolplaten te onderscheiden: stabiele houtwolplaten en flexibele houtwol platen. De stabiele houtwolplaten zijn vooral geschikt om te dienen als onderdak of als afwerking en isolatie voor vloeren, wanden en platte daken.  De flexibele houtvezel platen  kunnen worden gebruikt voor dakisolatie, vloerisolatie en voor isolatie van muren. Ze kunnen makkelijk op maat worden gesneden of gezaagd en zijn eenvoudig tussen de kepers (of andere balken-structuur) aan te brengen.

Houtwol: duurzaam productieproces

Bij het produceren van houtwol gebruikt men zoveel mogelijk ecologisch verantwoorde grondstoffen en natuurlijke bindmiddelen. Veel van de fabrieken maken gebruik van groene energie die afkomstig is uit biomassa. Het hout dat ingekocht wordt is PEFC gecertificeerd, wat wil zeggen dat de bossen waaruit het hout afkomstig is, duurzaam worden beheerd. Slechts in een aantal gevallen gebruikt men bij de productie van houtvezelplaten ammoniumfosfaat. Dit middel maakt het materiaal brandwerend en schimmelwerend.Bij de soepele platen wordt in enkele gevallen  polyolefine (kunststof polymeer) toegevoegd om het materiaal soepel te maken. Je kunt de lijst met gebruikte additieven altijd terugvinden op de website van de fabrikant mocht je hierin geïnteresseerd zijn. De meeste producten zijn wel volledig met natuurlijke middelen gemaakt.

Voordelen van houtwol isolatie

            – Groot vochtregulerend vermogen, damp-open.
            – Duurzaam isolatiemateriaal, cradle to cradle.
            – Makkelijk te verwerken (kan tussen de kepers aangebracht worden)
            – Goede isolatiewaarde (0.038 – 0.045 W/mK)
            – Hoge warmteopslagcapaciteit (in de zomer minder warm binnen)
            – Geluidsisolerend